
خودکشی هایی که در اماکن عمومی اتفاق می افتند، نشان از پیامی دارند که فرد به جامعه خود می فرستد. در جوامع صنعتی خودکشی در انظار عمومی در واقع نوعی اعتراض به شمار می رود.
این پدیده در سال های گذشته در ایران نیز به چشم می خورد. خاصه طی سه سال گذشته، خودکشی هایی که در اماکن عمومی و به خصوص حداقل 12 مورد خودکشی که در ایستگاه های مترو اتفاق می افتد و اکثر افرادی که در این وقایع جان خود را از دست می دهند، با مشکلات معیشتی دست به گریبان هستند. همچنان که خودسوزی های زنان در برخی از مناطق جنوبی و غربی کشور به علت اعتراض به خشونت، بدرفتاری و یا تعصبات خشک و بی جا مثل ازدواج های تحمیلی است، این خودکشی ها هم نشان می دهند افرادی که دست به چنین اعمالی می زنند، تنها قصد خودکشی ندارند و در واقع به خاطر مشکلات معیشتی، مشکلات اجتماعی و... با خودکشی در محلی که پرجمعیت ترین نقطه در دسترس آنهاست و از این رو می توانند پیام آنها را به بالاترین صدا فریاد یزند، در واقع آخرین پاسخ خود را به جامعه خود اعلام می کند.
این نکته نیز قابل ذکر است که آمار خودکشی در بین اقشار و سنین مختلف در بین جوامع دیگر، می تواند معیاری برای سلامت آن جامعه به حساب بیاید. برای مثال ارائه میزان امار خودکشی در بین سربازان آمریکایی مستقر در عراق، در رسانه های مختلف از جمله رسانه های داخلی به عنوان نمادی از تصمیمات غلط دولتمردان امریکایی در اعزام نیرو به عراق یاد می شود.
بقیه در ادامه مطلب
خودکشی فرانسویدر بعضی از کشورهای صنعتی خودکشی در ایستگاههای قطار شهری اتفاقی معمول است. اما با ورود این تکنولوژی در زمینه حمل نقل، گویا خودکشی هم با آن جای خود را در تهران پیدا کرده است. وقوع چند مورد خودکشی در ایستگاههای شادمان، امام خمینی، دروازه دولت و اخیرا نواب، دلیل این امر است. در فرانسه سالانه بیش از 60 شهروند با انداختن خود بر ریل مترو و راهآهن خودکشی میکنند. تازهترین گزارش شرکت مترو پاریس حاکی است که بیش از 80 درصد این افراد ریلهای مترو و 20 درصد هم ریلهای راهآهن را برای خودکشی انتخاب میکنند.
خودکشی در مترو پاریس تازگی ندارد و این کشور از سالهای دور با این پدیده اجتماعی مواجه بوده است. بر اساس گزارش شرکت مترو پاریس، در دهه 1990 میلادی آمار خودکشی در ایستگاههای مترو و راهآهن فرانسه به 130 نفر میرسد. بر اساس گزارش شرکت متروی پاریس، افرادی که در متروها دست به خودکشی میزنند، بین 20 تا 45 سال سن داشتهاند. این گزارش میافزاید: 59 درصد از افرادی که در فرانسه اقدام به خودکشی کردهاند، مرد و 41 درصد دیگر زن بودهاند. بیشترین خودکشی در متروها و راهآهن در آستانه سالنو میلادی روی میدهد. شرکت متروی پاریس با توجه به اینکه بروز این خودکشیها در ایستگاههای مترو در فعالیت عادی این سیستم حمل و نقل اختلالاتی ایجاد میکند و همچنین اثرات نامطلوبی بر سلامت روانی سایر شهروندان به ویژه کودکان که شاهد این صحنههای تکاندهنده هستند، دارد سلسله اقدامات تامینی در ایستگاههای مترو بهعمل آورده است.
در ایران هیچ ارگان یا سازمانی عهده دار ارایه آمار دقیق میزان خودکشی ها نیست، چه رسد به خودکشی هایی که در محلی خاص مثل مترو اتفاق می افتد. تنها منبع آماری ما اخباری است که در خروجی خبرگزاری ها و سایت های خبری قرار داده شدند، که بر همین اساس تعدادی از این موارد را ملاحظه می کنید.
فروردین 84 و ایستگاه شهید بهشتیاولین مورد گزارش شده خودکشی در ایستگاه مترو در ایران: فروردین سال ۸۴ یک دختر 18 ساله که مریم نام داشت، حوالی ساعت یک بعدازظهر به ایستگاه شهید بهشتی مترو رفت و ناگهان از روی سکو به ریل قطار سقوط کرد. پس از این حادثه، مسوولان ایستگاه بلافاصله دختر جوان را به بیمارستان جم منتقل کردند، اما مریم به دلیل شدت جراحات جان خود را از دست داد.
آبان 85 و ایستگاه امام خمینیمرد جوانی آبان ماه سال 85 با انداختن خود جلوی قطار متروی ایستگاه امام خمینی خودکشی کرد . در پی این حادثه و برای بیرون آوردن جسد این جوان، هر دو مسیر رفت و برگشت ایستگاه میرداماد به ایستگاه امام خمینی متوقف شد . بعد از مخابره خبر، بسیاری از خبرگزاریهایی که این خبر را مخابره کرده بودند، خبر را از روی خروجی های خود برداشتند و بعد از آن هم هویت و علت این اقدام فرد خودکشی کننده مشخص نشد.
اردیبهشت 86 و ایستگاه بهارستان
در اردیبهشت سال 86 یک جوان 19 ساله خود را جلوی قطار مترو پرتاب کرد، تنها مرد مسافر میانسالی که در میانه سکو منتظر ورود قطار ایستاده بود، شاهد صحنه دلخراش اقدام مرگبار این جوان بوده است که ماجرا را برای پلیس تشریح کرد. این جوان روحالله نام داشت و حدود ساعت 10 صبح در ایستگاه بهارستان اقدام به خودکشی کرد. سر این پسر جوان پس از پریدن مقابل قطار مترو به حریم ریل اصابت کرد و متلاشی شد و در دم جان باخت. یکی از مسوولان فروش بلیت ایستگاه مترو بهارستان گفته بود: «این جوان را به دفعات در حریم ایستگاه مشاهده کرده ام و حتی با هم احوالپرسی هم داشتهایم، اما هیچ عکسالعمل غیرعادی از سوی وی پیش از اقدام به خودکشی مشاهده نکرده بودم».
اردیبهشت 86 و متروی امام خمینی
اردیبهشت سال 86 دختر 21 ساله در مقابل چشمان دهها مسافر، خود را مقابل قطار ایستگاه مترو امام خمینی انداخت. پزشکان توصیه کردند این دختر جوان که دو دست وی از مچ قطع شده و همین طور از ناحیه سر و قفسه سینه هم به شدت آسیب دیده، را برای عمل پیوند اعضا به یک بیمارستان مجهز انتقال دهند. در این خبر دلیل خودکشی این دختر قید نشده است.
تیر 86 و ایستگاه امام خمینی
در تیرماه سال 86 یک مرد میانسال در یکی از ایستگاههای متروی تهران خودکشی کرد. این مرد پس از اینکه فریاد زد: «من شش ماه است بیکارم» با انداختن خود به زیر قطار مترو به زندگی خود پایان بخشید. این گزارش میافزاید: ساعت 17 روز شنبه، نهم تیرماه، مسافران مترو که به خاطر نقص فنی از قطار مترو بیرون و پیاده شده بودند، متوجه شدند که مردی خود را زیر قطار انداخته و خودکشی کرده است. با حضور نیروهای امدادی و پلیس در محل، پیکر مرد 50 ساله که هنوز کمی جان داشت، به بیمارستان سینا منتقل شد، اما به محض رسیدن به بیمارستان جان سپرد.
دی 86 و ایستگاه دروازه دولت
دی ماه 86 یک جوان با پریدن جلوی قطار مترو به زندگی خود پایان داد. این جوان 27 ساله با خودکشی در مترو دروازه دولت سبب تعطیلی دو ساعته ایستگاههای مترو شد. پس از حاضر شدن مأموران پلیس جنایی در محل حادثه و بررسی زوایای این خودکشی، مترو تهران فعالیت خود را پس از حدود دو ساعت توقف از سر گرفت.
اسفند 86 و ایستگاه امام خمینی
زنی که خود را زیر چرخهای قطار مترو ایستگاه امامخمینی (ره) انداخت، در جریان اقدام به خودکشی زنده ماند.به محض ورود قطار از ایستگاه میرداماد به سمت ایستگاه امامخمینی (ره)، مسافران حاضر در ایستگاه شاهد، پرتاب شدن زنی به میان ریلها بودند، به طوری که این زن بلافاصله از پشت داخل ریلها خوابید و با وجود ترمز شدید قطار و کنترل آن از سوی راننده، یکی از واگنهای قطار از روی این زن رد شد.بدین ترتیب در جریان گذشت این لحظات اضطرابآور، قطار در حالی متوقف شد که ماموران مترو بلافاصله وارد عمل شدند و بدن مجروح این زن که با قصد خودکشی مرتکب این عمل شد را از میان ریلها بیرون کشیدند و با اطلاع موضوع به اورژانس، مصدوم که از ناحیه سر مجروح شده بود را به بیمارستان سینا انتقال دادند.
فروردین 87 و ایستگاه حسن آباد
روز 26 فروردین سال جاری مرد 35 ساله ای به علت نامعلوم خود را جلوی قطار مترو انداخته و فوت کرد.به گزارش حیات، ساعت 19 روز 26 فروردین یک فقره فوت مشکوک در ایستگاه مترو 15 خرداد به ماموران فوریت های پلیسی گزارش شد.با حضور ماموران در محل مشخص شد که فردی به هویت علی یزدان 35 ساله به علت نامعلومی خود را جلوی قطار مترو انداخته و با واردشدن ضربه به سر فوت کرده است.در این زمینه پرونده ای تشکیل شد تا مراتب برای مشخص شدن موضوع رسیدگی شود.
31 فروردین هم مدیر عامل شرکت بهره برداری مترو تهران خبر خودکشی مردی میانسال درایستگاه مترو حسن آباد را تاییدکرد. جعفر ربیعی افزود : این حادثه در ساعت 11 صبح 31 فروردین در ایستگاه حسن آباد رخ داده است . ربیعی با بیان اینکه این فرد برای درمان به بیمارستان انتقال یافت، از اظهار نظر در باره چگونگی و علت خودکشی این مرد خودداری کرد.
آبان 87 و ایستگاه دروازه دولت
با تلاش ماموران ایستگاه متروی دروازه دولت، فردی که به قصد خودکشی خود را جلوی قطار انداخته بود از مرگ نجات یافت. ماموران ایستگاه متروی دروازه دولت ناگهان متوجه شدند که یک جوان ثانیههایی قبل از ورود قطار به داخل ایستگاه، خود را در مسیر ریل انداخته است. در همین حین ماموران بلافاصله راننده قطار را از موضوع با خبر کردند که راننده نیز با تلاش خود موفق شد قطار را در چند قدمی این جوان متوقف کند.با نجات این جوان از مرگ حتمی، مشخص شد وی رحیم نام داشته و ٢١ سال دارد و به دلیل گرفتاریهای خانوادگی اقدام به این کار کرده است.
اسفند 87 ، دو اقدام به خودکشی و ایستگاه نواب
دختری جوان در ایستگاه مترو شهید نواب صفوی دست به خودکشی زد.با حضور بازپرس در محل تحقیقات مقدماتی آغاز شد، با توجه به تحقیقات صورت گرفته مشخص شد متوفی به دلیل بروز مشکلات روحی و روانی ساعتی قبل از مرگ با پرت کردن خود در زیر قطار اقدام به خودکشی کرده است. همچنین زن جوان دیگری در ایستگاه حسنآباد نیز قصد خودکشی داشته که با اقدام سریع راهبر قطار و ترمز گرفتن قطار، خودکشی زن جوان ناکام ماند.